Ratatouille
- 4 dojrzałe pomidory
- 3 papryki (np. czerwona, zielona i pomarańczowa)
- 2 duże cukinie lub 3 mniejsze
- 1 duży bakłażan
- średnia cebula
- oliwa z oliwek
- zioła prowansalskie, bazylia (najlepsza świeża, ale suszona też może być)
- sól, pieprz
- ok. łyżka przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
Bakłażana pokroić w niezbyt grube plastry, natrzeć solą i odstawić na pół godziny na sitko.Pomidory obrać ze skórki i drobno pokroić, papryki pozbawić nasionek, pokroić w kostkę. Cukinie obrać i pokroić w plasterki (jeżeli są młode nie trzeba usuwać nasion). W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulkę i zioła, chwilę podsmażyć na złoto, dodać pomidory. Chwilę dusić na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojone papryki i cukinie, dusić pod przykryciem. Bakłażana ewentualnie poprzekrajać na mniejsze kawałki i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy, dodać do pozostałych warzyw. Doprawić solą i pieprzem do smaku, ewentualnie dodać przecier i dusić jeszcze około 10 minut. Podawać z dowolnym dodatkiem- pieczywo, makaron, kasza. Ja jako dodatek wybrałam grzanki z serem żółtym. Smacznego!:)
A to jeszcze jeden nabytek na straganiku:) Mama nie mogła się powstrzymać..
Ratatuj kojarzy mi się z tą bajką :D aż wstyd się przyznać, że nigdy tego nie jadłam...
OdpowiedzUsuńMi też! A pierwszy raz zrobilam jakos rok temu. Bo znalazłam przepis w jakiejś gazecie i uznałam, ze czas spróbować. Warto! ;)
OdpowiedzUsuńjest dopiero 10 rano a ja już taka głodna jestem patrząc na te pyszności... już wiem co zrobię dziś na kolację, tylko nie wiem czy wytrzymam tak długo :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
i zapraszam do siebie http://ffinezyjnie.blogspot.com/
danie na pewno smaczne bardzo lubie tego typu lecza jeśli można tak to nazwać ;) kwiatek piękny ;))
OdpowiedzUsuń