Ciasto imbirowe z gruszkami
- 175 g mąki (u mnie tortowa)
- 175 g cukru (można trochę zmniejszyć ilość)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g miękkiego masła
- ok. 1 łyżka świeżego imbiru obranego i drobno startego
- 3 jajka roztrzepane
- 4 średnie gruszki
- 3/4 opakowania cukru waniliowego
2. Do naczynia przesiać mąkę, dodać cukier, proszek, sodę, starty imbir, ok. 1/4 paczki cukru waniliowego, pokrojone drobno 175 g masła oraz roztrzepane jajka i miksować 3-4 minut, aż powstanie gładka masa.
3. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia formy (okrągłej o średnicy 22 cm lub średniej prostokątnej).
4. Ułożyć plasterki gruszek, tak aby pokryć całą powierzchnię, posypać cukrem waniliowym i wiórkami pozostałego masła.
5. Piec 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do ok. 180°C i rozkoszować się domowo-jesiennym zapachem ;)
Apetyczne:) Bardzo lubię wypieki z imbirem. A do tego gruszki- pycha:)
OdpowiedzUsuń