Krucha szarlotka z nutą cytrynową
- 35 dag mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 dag cukru-pudru
- 1 jajko + 1 żółtko (białko można wykorzystać do przygotowania lukru)
- 20 dag masła
- skórka otarta z 1 cytryny
- około 1 kg jabłek + cynamon, cukier, cukier waniliowy
Z podanych składników szybko zarobić kruche ciasto, siekając początkowo nożem. Gładkie ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie obrać i pokroić jabłka w plasterki. Prostokątną brytfannę wysmarować tłuszczem (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Połowę ciasto rozwałkować i wyłożyć na brytfannę. Ułożyć plasterki jabłek, posypać cukrem, cynamonem, cukrem waniliowym i nakryć rozwałkowaną drugą połową ciasta. Wierzch lekko ponakłuwać widelcem. Piec około 40 minut w temp. 200º C. Po wystudzeniu polukrować (do przygotowania lukru można użyć odrobinę soku z cytryny) lub posypać cukrem pudrem (ta wersja szarlotki najlepsza z lukrem;)). Świetnie smakuje też na ciepło z lodami waniliowymi i bitą śmietaną- jak każda szarlotka ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz