niedziela, 18 września 2011

Jak jesień, to szarlotka

Znowu długo nie pisałam. Ale to przez pracę. Za to dzisiaj wrzucam przepis na doskonałą szarlotkę!


Krucha szarlotka z nutą cytrynową

  • 35 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag cukru-pudru
  • 1 jajko + 1 żółtko (białko można wykorzystać do przygotowania lukru)
  • 20 dag masła
  • skórka otarta z 1 cytryny
  •  około 1 kg jabłek + cynamon, cukier, cukier waniliowy

Z podanych składników szybko zarobić kruche ciasto, siekając początkowo nożem. Gładkie ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie obrać i pokroić jabłka w plasterki. Prostokątną brytfannę wysmarować tłuszczem (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Połowę ciasto rozwałkować i wyłożyć na brytfannę. Ułożyć plasterki jabłek, posypać cukrem, cynamonem, cukrem waniliowym i nakryć rozwałkowaną drugą połową ciasta. Wierzch lekko ponakłuwać widelcem. Piec około 40 minut w temp. 200º C. Po wystudzeniu polukrować (do przygotowania lukru można użyć odrobinę soku z cytryny) lub posypać cukrem pudrem (ta wersja szarlotki najlepsza z lukrem;)). Świetnie smakuje też na ciepło z lodami waniliowymi i bitą śmietaną- jak każda szarlotka ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz