Chleb pszenno- żytni z amarantusem i ziarnami
- 50 dag mąki pszennej
- 30 dag mąki żytniej
- ok. 700 ml ciepłej wody
- 10 dag drożdży (świeżych)
- 3-4 łyżki mleka, łyżeczka cukru (do przygotowania zaczynu z drożdży)
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżki otrąb (mogą być mieszane, np. żytnie i owsiane lub pszenne)
- 2 łyżki nasion amarantusa
- 2 łyżki siemienia lnianego
- łyżka czarnuszki
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki pestek z dyni
- Drożdże rozkruszyć, zasypać cukrem i zalać mlekiem, dodać łyżkę mąki, wymieszać i zostawić na chwilę.
- W garnku (lub innym dużym naczyniu) wymieszać wszystkie pozostałe składniki.
- Dodać rozczyn z drożdży.
- Wyrabiać ciasto ok. 5-6 minut (aż zacznie odchodzić od ręki).
- Zostawić na ok. godzinę w ciepłym miejscu przykryte lnianą ściereczką.
- Przygotować 2 podłużne foremki (u mnie jedna dłuższa, ok. 30cm i 40 cm), wysmarować masłem i wysypać mąką.
- Ciasto przełożyć do foremek i uformować lekko zwilżonymi dłońmi.Wierzch można posypać czarnuszką.
- Zostawić na ok. 20 minut, w tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 °C.
- Piec 20-25 minut ( z termoobiegiem), aż wierzch będzie rumiany.
- Po upieczeniu wyciągnąć z foremek do ostygnięcia (na kratkę kuchenną lub tak, żeby nie odparzyło skórki).
Wczoraj po bardzo długiej przerwie wyjęłam bochenek z piekarnika i na nowo zakochałam się w smaku domowego chleba. :)
OdpowiedzUsuńPrzypomina mi chleb od którego zaczęłam swoją przygodę z domowym wypiekiem pieczywa...wspaniały.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne chlebki. Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuń