sobota, 3 września 2011

Malinowo

Zgodnie z zapowiedzią- przepis na pyszne wykorzystanie malin. Z dodatkiem białej czekolady. Wszystko jasne. Moje ulubione słodycze- MUFFINY!



Przepis na ciasto jest prawie taki jak na muffiny cynamonowe z jabłkami , ale podaje tutaj, zeby bylo wygodniej ;)

Muffiny z malinami i białą czekoladą

 Składniki mokre 

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 125 g roztopionego i ostudzonego masła 
 Składniki suche
  • 1 i 3/4 szklanki mąki (ja dałam tortową)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • ok. łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo
  • ok. szklanka malin (w zależności od upodobań;))
  • ponad pół tabliczki białej czekolady drobno posiekanej 

Jajka lekko ubić mikserem, dodać jogurt i roztopione masło, miksować chwilę na najniższych obrotach. Dodać wymieszane składniki suche i szybko połączyć wszystko łyżką. Wsypać maliny i czekoladę, pomieszać i nakładać do wyłożonych papilotkami foremek. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Gotowe!








2 komentarze:

  1. Maliny i biała czekolada - wymarzone połączenie. I to wszystko zamknięte w jednej muffince...

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj dawno nie piekłam muffinek :) Biała czekolada i maliny :) Muszę koniecznie takie upiec :P

    OdpowiedzUsuń