wtorek, 27 września 2011

Złota...jesień? Gruszka!

Ta piękna wrześniowa pogoda, to chyba rekompensata za okropny lipiec. Jesień w pełni, ale taka jesień, jaką lubię najbardziej- ciepła, złota, a do tego pełna smakowitych warzyw i owoców. Tym razem czas na gruszki. Pyszne, złote i miękkie. Przepis znalazłam tu. Dodaje z moimi małymi modyfikacjami ;)

Ciasto imbirowe z gruszkami

  • 175 g mąki (u mnie tortowa)
  • 175 g cukru (można trochę zmniejszyć ilość)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 200 g miękkiego masła
  • ok. 1 łyżka świeżego imbiru obranego i drobno startego
  • 3 jajka roztrzepane
  • 4 średnie gruszki
  • 3/4 opakowania cukru waniliowego
1. Gruszki obrać, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki.
2. Do naczynia przesiać mąkę, dodać cukier, proszek, sodę, starty imbir, ok. 1/4 paczki cukru waniliowego, pokrojone drobno 175 g masła oraz roztrzepane jajka i miksować 3-4 minut, aż powstanie gładka masa.
3. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia formy (okrągłej o średnicy 22 cm lub średniej prostokątnej).
4. Ułożyć plasterki gruszek, tak aby pokryć całą powierzchnię, posypać cukrem waniliowym i wiórkami pozostałego masła.
5. Piec 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do ok. 180°C i rozkoszować się domowo-jesiennym zapachem ;)









1 komentarz:

  1. Apetyczne:) Bardzo lubię wypieki z imbirem. A do tego gruszki- pycha:)

    OdpowiedzUsuń